Spring naar inhoud

Grenzen

februari 19, 2010

Wieke begint aardig te peuterpuberen. "NEE!" schalt regelmatig door het huis. Tim en ik moeten een beetje wennen. We veranderen vragen in mededelingen. "Wieke, we gaan naar buiten " gaat een stuk beter dan: "Wieke zullen we naar buiten gaan?" Op die laatste vraag is het antwoord toch NEE, ook al wil ze wel naar buiten.

Met veel gevoel voor drama, kan Wieke ook in huilen brullen uitbarsten, als de wereld geen meter wijkt en ze haar zin niet krijgt. Vaak is ze het 2 minuten later weer vergeten.

Ik wil niet van alles een machtstrijd maken. Dat is niet nodig, alleen maar frustrerend en als het om zaken als eten en drinken gaat verlies je hem toch. Of we moeten onze toevlucht nemen tot foie gras achtige methodes. Met de toenemende vetzucht onder jongeren, geen goed plan.

We bekwamen ons in het meebuigen en benoemen het positieve. Wil Wieke niet eten? Prima, bij de volgende maaltijd heeft ze vast weer honger. Eet Wieke goed, dan krijgt ze het jubelend te horen.

Toch zijn er uiteraard grenzen. Vanochtend vlogen de ijzeren speelgoed autootjes door het huis. Een duidelijk geval van: "Nee, Wieke dat is stout. Je mag niet met autootjes gooien, dat is gevaarlijk." Pof werd op een haar na gemist. "Wieke, je mag niet met autootjes gooien, dat doet pijn."

Mijn boze toon leidde onmiddellijk tot een dramatische huilbui. Van korte duur gelukkig. Ik knuffelde Wieke, die toch ook wel geschrokken was. Het huilen stopte, we knuffelden en Wieke zei: "Niet gooien autootje. Niet lief. Vaarlijk."

Zou de boodschap overgekomen zijn? De grijns op haar snoet deed anders vermoeden. Vanavond zullen ze wel weer rondvliegen…de autootjes.

One Comment
  1. Het eerste dat Fee-Luna dan na het knuffelen zou doen is weer een autootje gooien. Overigens is het niet na 2 minuten voorbij. Als het mee zit na 10, als het tegen zit pas na een uur :S
    Toch fijn dat Wieke het sneller door heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: